Kom igång med livslångt lärande

Det är många som hör av sig och vill veta hur de kan arbeta med livslångt lärande. Teknologisk förändring förändrar vår vardag men det skapar också ett stort utbildningsbehov. Yrken och branscher förändras och det räcker inte längre att gå en kurs eller en utbildning om året för att hänga med. Claudia Olsson säger att vi kommer att behöva 101 dagar med aktivt lärande och kompetensutveckling fram till år 2022. Om vi räknar in hela 2019 och hela 2022 så är det cirka 25 dagar per år. Om vi räknar in årets alla 12 månader är det cirka två dagar per månad. Om vi räknar per vecka är det en halv dag. Det känns överkomligt men inte enkelt.

I genomsnitt bör vi lägga minst en halv dag på utbildning per vecka för att hänga med i utvecklingen. Vill man ligga i framkant krävs det mer.

De som är välutbildade och tar ansvar för sitt eget lärande har redan börjat aktivera sig i så väl formellt som informellt lärande. En del av dessa personer har dessutom ansvar för sitt företags kompetensutveckling. Då uppstår frågan – hur får man andra att engagera sig i ett ständigt lärande? Tja, det är väl som om man ska hoppa höjd antar jag. Man lägger inte ribban på två meter första gången utan man börjar på en nivå som känns lagom utmanande.

Om du ansvarar för utbildning på en arbetsplats där det inte är självklart att delta i utbildningsaktiviteter så har jag ett bra förslag. Bilda grupper som kan samtala om varför, vad, hur och när man kan lära sig. Som en utgångspunkt för diskussionerna kan man läsa Kom igång med ditt vardagslärande. Det är en skrift framtagen av Arbetsförmedlingen och Google som är enkel att till sig och den är fylld med praktiska tips.

  1. Börja med något lustfyllt. Om du väljer ett ämne som du är intresserad av blir det lättare att skapa en läranderutin. Bygg sedan successivt på med andra ämnen.
  2. Schemalägg ditt lärande. Precis som med fysisk träning behöver lärande prioriteras och planeras in för att det ska bli verklighet och en del av din vardag. Avsätt därför tid i kalendern.
  3. Oavsett bransch – satsa på digital kompetens. Digital teknik kommer att vara en viktig del av nästan alla yrken framöver.
  4. Utforska onlinekurser. Det finns ett stort utbud av öppna kurser på internet inom en mängd olika områden.
  5. Hitta din lärandestil. Föredrar du att ta till dig information genom att lyssna, se eller läsa? Utforska vilken form som passar dig bäst.
  6. Upprätta en lärandeplan. Skriv ner vad du vill lära dig, hur du vill lära dig det och vilka mål du har med ditt lärande.
  7. Börja i liten skala – öka successivt.

 

På återseende

Cecilia

 

Tips, läs även:

Livslångt lärande – för alla?

Stjäl AI dina inlärningsmöjligheter?

Lärandecirklar – så här gör du


Lämna en kommentar