Ge berättelsen tid att komma fram

Att berätta sägs vara det äldsta sättet för människan att dela sin kunskap med andra. Det sker ofta genom att berättelsens budskap bakas in i ett sammanhang som gör det lättare att komma ihåg. Vi kan lära allt från fakta till livserfarenheter och sensmoral genom en berättelse. Berättelsen stimulerar också vår kreativitet och fantasi genom att vi får använda vår föreställningsförmåga. Denna förmåga bygger på tidigare erfarenheter i det man hört och läst. Genom att läsa och lyssna får vi ta del av vad Vygotskij kallar verklighetselement, och dessa element är byggstenar när berättelsen blir till.

Vygotskij, 1995, från en presentation av Carina Fast under konferensen Lära med berättande i Skellefteå 2020.
Citat från Vygotskij, 1995, i en presentation av Carina Fast, lågstadielärare, fil.dr i pedagogik och författare, under konferensen Lära med berättande i Skellefteå 2020.

Berättelsen bygger på våra tidigare erfarenheter och kunskaper men den berikar också genom att den utvecklar både kunskaper och erfarenheter. Vi kan få en djupare förståelse för andra, för vår omgivning och för det vi redan vet genom en berättelse. Carina Fast var talare på konferensen Lära med berättande, och hon menar att berättelser …

  • skapar gemenskap
  • lär oss att lyssna
  • utvecklar språket
  • kan stärka identitet och självkänsla
  • är ett sätt att bearbeta svåra upplevelser
  • förenar generationer
  • finns i alla kulturer

En annan spännande dimension av den muntliga berättelsen är att den blir till i samspel med lyssnaren. Att ha någon som lyssnar väcker berättelsen till liv och den kan ta olika vägar beroende på vem som lyssnar. 

Den muntliga berättelsen är levande och därmed i rörelse. När den skrivs ner blir den låst och när vi berättar, låser vi upp den igen.

Det är både berättarens och lyssnarens föreställningsförmåga som bidrar till hur berättelsen tar form. Berättelsen kan till exempel förflytta oss i tid och rum. Det här är vardagsmagi, tillgänglig för alla. Hur kan man då göra för att hålla berättelsens låga vid liv? Ja, det enklaste är att fortsätta berätta, för att berättelser väcker berättarlust. Om du har något du behöver informera om – kan du göra om det till en berättelse? Eller börja med en berättelse som sätter informationen i ett sammanhang.

Vad krävs mer för att berättelsen ska bli till? Jo, det viktigaste är att erbjuda berättelsen tid. Tid ger dig utrymme att skapa en relation till berättelsen och att vänta in berättelsens möjligheter. Och det behöver inte handla om storslagna framgångar eller historiska höjdpunkter. Om du tar dig tid att lyssna inåt, så finns det redan många berättelser inom dig. Små och stora. De berättelserna kanske är viktiga för andra, så låt dem komma ut.

På återseende

Cecilia

Läs även:

Den mörka sidan av berättarkraften

The storytelling animal

Vilka berättelser omger du dig med?


Lämna en kommentar