Vägledning för ett livslångt lärande

I veckan har vi från EncellJönköping University haft en sommarskola för doktorander med 22 deltagare från Afrika, Australien och Europa. Dessutom har vi haft 12 föreläsare och 10 handledare som på olika sätt har bidragit till temat ‘Lifelong guidance in contexts of lifelong learning – Exploring effects and implications for career guidance and counselling in an age of uncertainty’. Det är min kollega Ingela Bergmo Prvulovic som har formulerat detta tema och det utgår från hennes forskning där hon har kombinerat forskning om vägledning med teorier från fältet livslångt lärande.

The 7th ECADOC Summer School in Career Guidance and Counselling, at Jönköping University, 8-12 June 2020, online for the first time due to the Covid – 19 pandemic. The ECADOC Summer School is an annual event arranged by the network ECADOC for young researchers in the field of Career Guidance and Counselling. The theme for 2020 was ‘Lifelong guidance in contexts of lifelong learning – Exploring effects and implications for career guidance and counselling in an age of uncertainty’. The Summer School was hosted and sponsored by the School of Education and Communication of Jönköping University in Sweden, within the frame of the research school and in collaboration with ENCELL, the Swedish National Centre for Lifelong Learning. Dr. Ingela Bergmo Prvulovic was the coordinating host of the Summer School.

Att tala om vägledning i en kontext av livslångtlärande formar en utmärkt plattform för att stödja individers utveckling i ett samhälle som genomgår stora förändringar. När vi talar om livslångt lärande som något som pågår genom hela livet, kommer det att regelbundet finnas behov av vägledning – det vill säga livslång vägledning. För många studie- och yrkesvägledare är det här ett nytt sätt att tänka eftersom de är vana att arbeta med unga personers övergång till nästa nivå av studier, eller från studier till arbetsliv. De flesta av doktoranderna på ECADOC:s sommarkurs har ett fokus på unga i sina avhandlingsarbeten. En viktig insikt som flera deltagare säger att de fått under veckan är en förflyttning från problemlösning av en specifik övergång till att tänka på processen som ett långsiktigt lärande. Speciellt viktigt eftersom de kan möta klienter i sin praktik som efterfrågar snabba lösningar på ett problem.

Vägledning handlar inte om problemlösning där en person ska matchas med ett jobb, utan det är en djupare process som syftar till att få individen att själv ta de steg som krävs för att förflytta sig i en önskad riktning.

VI har också diskuterat individen i relation till en omgivning. Genom att sätta vägledning i relation till samhällskontexten, och de ideologier som driver policy, kan förståelsen öka för samhällets system men också för möjligheter att påverka och förändra dessa system. Att kunna påverka och bidra är viktigt både för forskare och vägledare eftersom de har mycket kunskap och vanligtvis vill att denna kunskap ska komma till nytta i form av stöd och berikande i andra människors liv. För om det är något jag tar med mig från denna vecka, utöver insikter om onlineundervisning och teorier från vägledningsområdet, så är det att de doktorander vi har mött vill bidra till att göra den här världen bättre.

Cecilia


Lämna en kommentar