Omgiven av en massa olika människor

I veckan har en bild återkommit i flödet på facebook och twitter – en parodi på omslaget till böckerna Omgiven av idioter och de liknande efterföljarna. Parodin kallas Omgiven av självhjälpsböcker – så undviker du att betala 179 kronor för överförenklingar och pseudovetenskapligt management-tugg. Parodin är träffande och rolig. Det som jag har svårare för är att bilden delas av högt utbildade personer, ofta med en #varförärjagomgivenavidiotersomskriverböcker-kommentar.

omgiven

Inledningsvis ska jag erkänna att jag hade lite svårt att läsa boken Omgiven av idioter. Anledningen var just att den ger en väldigt förenklad bild av människor genom att dela in oss i fyra kategorier. Jag kunde för det första känna igen mig i alla fyra färger, röd, grön, gul och blå. En färg gav en alldeles för ensidig bild – en färg var bara ett perspektiv. Men boken leker med våra behov av att kategorisera och förenkla. Och författaren är ju faktiskt öppen med att endast fem procent av befolkningen har endast en färg, att omkring 80 procent har två och resten har tre (sidan 219 i Omgiven av idioter). Han säger också att ingen har fyra, så jag har nog inte förstått verktyget då jag säger att jag känner igen mig till viss del i alla fyra.

Så med detta sagt är jag väl som mina högutbildade kollegor som delar omslagsparodin i sociala medier. Jag är frustrerad över förenklingarna. Om man dessutom vill granska det vetenskapliga underlaget blir det snabbt svajigt för att uttrycka sig milt. Boken är lurig eftersom den ger intryck av att den vilar på vetenskaplig grund. Det blir extra lurigt eftersom vissa inslag i boken kommer från vetenskapliga studier men inte fyrfärgsmodellen i sin helhet.

Så när omslagsparodin dyker upp i sociala medier skrattar jag därför högt första gången jag ser den. Så träffande. Men när jag ser vilka som delar och vad de eventuellt skriver som kommentar till detta så fastnar skrattet i halsen. Det gör det eftersom de som delar bilden är ju vi högutbildade. Vi som kanske till och med har disputerat på avhandlingar där teorier om mänskligt beteende ingår. Vi som har en examen från ett universitet i beteendevetenskap och som tycker att den här bilden är tokrolig. Vi som kanske har blivit upprörda, arga, frustrerade (avundsjuka?) när vi sett hur Omgiven-av-böckerna sprids som en löpeld.

Det får mig att tänka tillbaka och försöka minnas hur det var innan jag läste i psykologi i Lund. Jag inser att den här boken hade nog varit ett bra första steg för att förstå människor eftersom jag då inte hade de verktyg och teorier som jag fått under min utbildning sedan dess. Den här boken är faktiskt ett steg i rätt riktning jämfört med andra böcker som var populära på den tiden, så som exempelvis Män är från Mars, kvinnor är från Venus. I jämförelse har ju Omgiven-av-böckerna dubbelt så många kategorier för att dela in mänskligheten.

Den här typen av böcker kan kanske vara en början för den som inte har läst beteendevetenskap eller på annat sätt införskaffat kunskap om mänskligt beteende. Om man ser på Omgiven-av-böckerna på det här sättet, är det riktigt bra att de finns. De är lättillgängliga och ökar insikten om att vi är och gör olika. Det är väl en alldeles fantastisk insikt för den som inte redan har den. Sedan får man ta nästa steg för att inte fastna i rigida stereotyper. Ett problem med att bli alltför nyanserad och försöka beskriva alla varianter av mänskligt beteende som vi kan möta i en verklig situation är att det sällan fungerar i bokform. En alltför nyanserad bok hade förmodligen ingen orkat läsa.

Det knepiga med kommunikation är att en alltför nyanserad bok om mänskligt beteende hade förmodligen inte blivit läst.

På återseende

Cecilia


2 reaktioner på ”Omgiven av en massa olika människor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s