Tankar under VM i Ironman 70.3

För andra året i rad står jag som publik på VM i triathlon – Ironman 70.3 World Championship. Det är min man som tävlar och jag följer med som support och publik. När jag står där under tävlingen och ser alla triathleter susa förbi kan jag inte låta bli att tänka på lärande i organisationer (!).

Den gemensamma nämnaren för triathleter och lärande i organisationer är träning.

För den som ska delta i ett triathlonlopp är träning så självklart att man inte diskuterar om utan hur man ska träna. På arbetsplatser saknas däremot ofta träningsmoment. Istället förväntas vi kunna allt från början. Och om vi får träning på jobbet är det vanligen begränsat till handfasta uppgifter så som att flippa en hamburgare på stekhällen eller att ta ett blodprov på en patient. Vi tränas sällan i mer abstrakta förmågor som problemlösning eller hur vi ska bemöta andra.

På arbetsplatser har ordet träning kommit att betyda enbart fysisk träning (som förvisso förväntas ske på fritiden till största delen). Verksamheter skulle må bra av att betona även intellektuell och social träning.

Så när jag står där och ser tusentals triathleter simma 1,9 km, cykla 9 mil och springa en halvmara så vet jag att det ligger enormt mycket träning bakom denna prestation. Det handlar om många timmar varje vecka. Tänk om man skulle ägna en bråkdel av en veckas arbetstid på att träna andra förmågor.

  • Vilka förmågor skulle du träna?
  • Hur skulle du lägga upp träningen?
  • Vad skulle målet vara?

Ja, det här är sånt jag tänker på när jag står där i publiken och ser min man gå i mål. Han tränar lite annorlunda nu och det verkar ge utdelning – han hade bättre tid än förra året.

På återseende!

Cecilia


En reaktion på ”Tankar under VM i Ironman 70.3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s