Fantasi – framtidens talang

Det talas mycket om att vi kan och kommer att bli ersatta av robotar på jobbet. Det kommer inte att gå lika snabbt som de allra ivrigaste förespråkarna hävdar. Däremot kommer det att ske till skillnad mot vad vissa superskeptiker hävdar. Och hela den här processen kommer säkert att se helt annorlunda ut än vad vi kan föreställa oss idag. Det vi kan föreställa oss är dock att vissa uppgifter är mer lämpliga än andra att automatisera. Och vad blir då kvar för oss människor att göra? Vad är vi bra på? Jo, fantasi, kreativ analys och strategiskt tänkande.

Fantasi, kreativ analys och strategiskt tänkande är sådant som vi människor är bra på jämfört med robotar. Därför borde vi utveckla och stärka dessa förmågor.

Om vi ansluter till idén att det är dessa förmågor som är viktiga för att bidra i ett framtida automatiserat arbetsliv, då borde det också påverka innehåll och utformning av utbildning och kompetensutveckling. Tyvärr tycker jag mig se det motsatta mönstret i många organisationer – man satsar istället på homogena system och standardisering.

På arbetsplatser är det vanligt att när problem uppstår så blir centralisering ofta svaret: ’Varför har vi inte en gemensam modell för X?’ Och medan det är frestande att skapa uniforma system, det blir ju så enkelt för ledningen då, så skapar det också problem. Ett problem är att det dramatiskt minskar frirummet för kreativitet och eget tänkande. Om det alltid finns färdiga standardiserade lösningar – vad ska då människorna i organisationen bidra med?

Överdriven standardisering tar dessutom kål på motivationen hos många. Och återigen – det är ett sätt att uppmuntra till arbetsuppgifter där automatiserade maskiner egentligen skulle utföra arbetet bättre. Fantasi, kreativ analys och strategiskt tänkande är svårare att automatisera och borde därför tränas för att utveckla organisationen.

“On the other hand, work that requires a high degree of imagination, creative analysis, and strategic thinking is harder to automate. As McKinsey put it in a recent report: ‘The hardest activities to automate with currently available technologies are those that involve managing and developing people (9 percent automation potential) or that apply expertise to decision making, planning, or creative work (18 percent).’” (Pistrui, 2018)

Pistrui skriver att människor är strategiska medan maskiner är taktiska. Maskiner klarar tekniska uppgifter väldigt bra medan de har svårare för uppgifter som exempelvis att planera och stödja människors utveckling. Som man sa i kvalitetssammanhang på 1980-talet: man kan göra saker rätt eller så gör man rätt saker. Många gånger är maskiner bäst på att göra saker rätt men människor har potential att avgöra vad som är rätt saker. 

Vad kan man då göra för att stödja fantasi, kreativitet och strategiskt tänkande hos sina medarbetare? Ett enkelt tips är att förtydliga var de har frirum i sina dagliga arbetsuppgifter och uppmuntra till tänkande inom de ramarna. Men det kräver ledare med mod och tillit. Det är där det börjar.

På återseende

Cecilia

 

Referens

Pistrui, 2018, The Future of Human Work Is Imagination, Creativity, and Strategy. Harvard Business Review, 1/18/2018, s. 2-4.


En reaktion på ”Fantasi – framtidens talang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s