Ett litet steg för ledningen, ett stort steg för organisationen

För en ledning eller styrelse kan det vara relativt enkelt att införa ett nytt begrepp, ett nytt område eller ändra inriktning. I den situationen är det viktigt att komma ihåg att en liten ändring i övergripande styrning kan innebära stora förändringar i organisationen. Annars blir det bara en kosmetisk förändring.

I min roll som centrumledare för Encell sitter jag med i flera styrelser och nätverk som en del i omvärldsbevakningen. Vid ett nyligt styrelsemöte hamnade jag i en situation som blev ett jättefint exempel på kontrasten mellan att införa ett enda ord i organisationens vision och de möjliga konsekvenser som detta skulle kunna ha i organisationen.

Det konkreta exemplet handlade om hållbarhet. Vi i styrelsen vill att det ska synas i övergripande styrdokument att vi arbetar på ett hållbart sätt. På styrelsemötet hade en tidigare punkt handlat om en befintlig hållbarhetsredovisning så det finns ett omfattande underlag som beskriver vad det innebär att arbeta på ett hållbart sätt. Vi vet att vi arbetar hållbart men vi inser också att vi måste berätta om det för omvärlden.

Som styrelse hade vi alltså ett ganska enkelt arbete. Organisationen arbetar med hållbarhet på ett ingående och omfattande sätt och detta redovisas årligen. Det enda vi ville nu var att även omvärlden ska känna till att vi arbetar på det sättet. Om situationen hade varit det omvända hade det varit helt annorlunda. Säg att vi i styrelsen bestämde att organisationen ska arbeta hållbart och det inte redan fanns ett system på plats. Då är två vanliga scenarier följande:

  1. Vi i styrelsen skriver in hållbarhet som en del i visionen. Inget annat förändras. Det blir en del i kommunikationen utåt och en viss vägledning inåt i organisationen.
  1. Vi i styrelsen skriver in hållbarhet som en del i visionen. Det här ska sedan konkretiseras i organisationen vilket innebär att arbeta igenom en mängd områden för att sedan ta fram mått och system för att stödja arbetet med hållbarhet. Om vi med hållbarhet menar att organisationens resursanvändning ska ske på ett sätt så att det inte äventyrar vår miljö på kort och lång sikt så uppstår en hel del frågor. Det handlar om exempelvis hur vi reser, hur vi hanterar avfall och vilka energikällor som används. Om organisationen har kontakter med finansmarknaden kan det dessutom handla om hur de företag som ingår i olika fonder agerar i de här frågorna. Om hållbarhet ska nå ändå ut i fingerspetsarna på organisationen krävs det ett omfattande arbete att konkretisera vad vi menar med hållbarhet, hur det följs upp och vad effekterna blir.

I boken Samverkansskicklighet – för personlig och organisatorisk utveckling har jag, Anna-Carin Ramsten och Peter Dobers skrivit om vikten av att koppla den strategiska nivån till handling genom att se över hur organisationens styrsystem hänger ihop. I det fallet handlar det om att lärosäten ofta säger att de satsar på samverkan men sedan kan det finnas interna styr- och belöningssystem som inte stöder ett sådant sätt att arbeta. Eller till och med motverkar det.

Det är lätt att skriva en bok om att hela styrkedjan ska hänga ihop för att det ska få effekter. Det är lätt att som styrelse införa ett litet ord utan att tänka på att det här ordet ska färdas genom hela organisationen om det ska få effekter. Det man kan försöka göra är att komma ihåg följande:

Ett litet steg för ledningen kan vara ett stort steg för organisationen.

På återseende

Cecilia


2 reaktioner på ”Ett litet steg för ledningen, ett stort steg för organisationen

  1. Viktigt: ”att koppla den strategiska nivån till handling”! Att tänka implementering i samband med strategiutveckling. Att få till en lärande organisation, grupp och medarbetare, samt reflektera konstruktivt, och i någon mån kritiskt, på hur dessa tre nivåer ”hänger ihop”. Tack för intressant och bra anslag/text!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s