Lärarlös lektion – lysande!

För vuxna som redan har en grundutbildning och som behöver uppgradera sin kunskap på ett avgränsat område kan en online-kurs vara exakt det som krävs. I veckan provade jag på just en sådan kurs och efteråt var jag mycket nöjd.

Anledningen att jag gick kursen var att ett regelverk har ändrats och i min roll som styrelseledamot måste jag känna till det nya regelverket. Jag fick en länk via mail och sedan kunde jag gå in och anmäla mig på en hemsida. Därmed fick jag tillgång till kursen och kunde ta mig an den när som helst under en angiven tidsperiod. Kursen var uppbyggd så att ingen kontakt med andra människor krävdes utan jag kunde arbeta helt i min egen takt utifrån instruktionerna.

Innehållet i kursen bestod av ett antal moduler som rymde föreläsningar, bildpresentationer, text och enstaka uppgifter. Kursen uppgavs ta cirka 2 timmar och den tiden krävdes för att gå igenom allt material. Det sista momentet var att fylla i ett test för att se om man uppnått godkänd nivå på kursen. Det hela var lättillgängligt och överkomligt. Lättillgängligt på grund av genomtänkt struktur och överkomligt genom att det var ett avgränsat område som behandlades. Utformningen av frågorna i det avslutande testet gjorde att jag insåg att jag lärt mig en hel del. Jag gillade kursen av flera anledningar:

  • Bra struktur med variation mellan de olika modulerna och mellan olika sätt att förmedla information inom modulerna.
  • Som studerande är jag helt fri att tillägna mig kursen när jag vill. I andra online-kurser har alltid momentet där man är beroende av att många ska träffas i ett forum samtidigt gjort att jag haft svårt att följa en hel kurs.
  • Det avgränsade formatet – det är lättare som yrkesarbetande att ta korta fokuserade kurser än att ge sig in i en större sammanhängande utbildning (men då ska det vara sagt att jag redan ägnat en ganska stor del av mitt liv åt just det innan denna kurs).
  • Det avslutande testet som gav mig en uppfattning om nivå på inlärning av kursens innehåll.

Det som kunde förbättras var att innehållet var faktaspäckat utan ”luft” mellan långa uppräkningar av förändringar. Det gick dock att gå tillbaka till olika moment för att lyssna eller läsa igen. Fördelarna övervägde helt klart. Varför har jag då inte stött på det här upplägget oftare? Det här är ju ett perfekt sätt att kontinuerligt uppgradera sin professionella faktakunskap på ett smidigt sätt. Det här upplägget passar mindre bra för att utveckla exempelvis sitt ledarskap eller att tillägna sig kunskap på områden som är komplexa och där interaktion krävs. Men när det handlar om avgränsade faktakunskaper är den här typen av kortkurser online en effektiv variant av kompetensutveckling.

På återseende

Cecilia


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s