Första inlägget

Välkommen till en ny blogg om lärande i organisationer!

Vi som skriver på denna blogg heter Annika och Cecilia och vi arbetar på Jönköping University. Det som förenar oss, förutom intresset för lärande i organisationer, är att vi anser att kunskapsutveckling med fördel sker i samspel med andra. Några områden som vi kommer att ta upp är möten och samtal, kunskapsutveckling, ledarskap och forskningssamverkan. Genom att blogga vill vi lära oss mer om lärande i organisationer.

”Du Annika, i det här första inlägget tänkte jag fråga dig en sak. Vi har ju båda två läst listan som förklarar varför forskare ska blogga. Där finns det många bra anledningar att börja blogga. En sak som jag tycker är viktig är att vi får utrymme att ”provprata”. Här kan vi testa idéer och skriva texter utan att det ska ta flera år i en granskningsprocess och där vi inte behöver ha färdiga svar utan kan utforska ett område på ett öppnare sätt än då vi skriver forskningsartiklar. Varför vill du blogga?

”Jag ser skrivandet som ett sätt att utveckla tanken. Det är också genom skrivandet som jag kan förtydliga mina idéer och ställningstaganden. I en blogg ”tvingas” jag att vara ”crisp and clear” och så får jag möjlighet till andras syn på mina tankar. Jag kan ju inte påstå att jag precis gillar att bli ifrågasatt – lärande är ju en smärtsam process som vi båda vet – men jag ser verkligen vikten av att pröva mina egna slutsatser mot andras och öppna upp för påverkan. På så sätt kan jag själv bli mer nyanserad i mitt sätt att resonera och jag kan bidra med mina idéer till andra på ett mer välunderbyggt sätt. Dialog hoppas jag på! Och så klart att mina forskningsresultat får spridning. Hur tänker du kring detta Cecilia?”

”Min första tanke är vilken kunnig och spännande bloggkompis jag har! Nu borde jag ju ifrågasätta det du säger så att ett lärtillfälle uppstår men jag bara håller med. Det här med att skrivandet utvecklar tänkandet är något vi måste komma tillbaka till. Finns sådan potential i det. Ska vi avsluta nu för att inte bli för långrandiga vid första tillfället.”

Vi börjar blogglivet med att göra flera inlägg efter varandra den här veckan. Bland annat ska vi presentera var sitt projekt som vi arbetar i och med just nu. Efter den här veckan blir det en lugnare takt på inläggen. Prenumerera gärna genom att skriva in din e-post nedan så får du påminnelse om uppdateringar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s